Zo bezoek je de Chinese Muur

De Chinese Muur is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van China. Het immense bouwwerk, een van ’s werelds meest indrukwekkende – door de mens gemaakte bezienswaardigheden – slingert met een lengte van meer dan 20.000 (!) kilometer dwars door China. Maar hoe bezoek je de muur nu eigenlijk? In deze blog vertellen wij hoe je de Chinese Muur het beste kunt bezoeken.

Chinese Muur bezoeken – 6x tips

Het is onmogelijk om heel de Chinese Muur te bezoeken. Tenzij je er je levenswerk van maakt. De kans dat dat gebeurd is niet zo heel groot en daarom delen wij graag onze tips en ervaringen over hoe je het beste richting de Chinese Muur kunt gaan.

FEITJE – in tegenstelling tot wat er wel eens beweerd wordt, is de Chinese Muur NIET te zien vanuit de ruimte met het blote oog. Met telescopen wel 🙂

Chinese Muur

Van waar kun je het beste de muur bezoeken?

De Chinese Muur loopt grofweg van Jinzhou, zo’n 475 kilometer ten westen van Beijing tot Jiayuguan, bijna 2.000 kilometer verderop. Er zijn dus heel wat plekken waar je de muur kunt bezoeken. We zullen ze niet allemaal bespreken. Wij hebben de beste plekken om de muur te bezoeken op een rij gezet.

Beijing is het makkelijkst

Of je nu een tour boekt of de muur op eigen gelegenheid wil bezoeken, Beijing is de makkelijkste plek om je reis te beginnen. Het openbaar vervoer brengt je naar de dichtstbij gelegen delen van de muur en in heel de stad kun je tours boeken mocht je dat willen.

TIP ♥ – meer weten over Beijing? Check onze pagina over Beijing

Welk deel van de muur is het beste

Welk deel van de Chinese Muur je het beste kunt bezoeken ligt een beetje aan je eigen voorkeuren en je fysieke toestand. Er zijn rondom Beijing zo’n 9 delen waar je kunt komen. Op eigen gelegenheid of met een tour. Wij hebben de verschillende delen op een rij gezet.

BADALING

Dit is het grootste, drukste en beste gedeelte van de Chinese Muur. Het is makkelijk bereikbaar vanaf het centrum van Beijing en er zijn leuningen en een kabelbaan waardoor het makkelijker is om te beklimmen. Dit gedeelte van de muur is volledig gerestaureerd en daarom ook erg druk. Een manier om de drukte te vermijden is om later in de middag te gaan, maar dat geeft geen garanties.

 • Voordeel – makkelijk bereikbaar vanuit Beijing, heeft een kabelbaan, is gerestaureerd, rolstoelvriendelijk
 • Nadeel – ontzettend druk
Hoe kom je er?

Bus 877 vertrekt van Deshengmen Bus Station in Beijing. De laatste bus naar de muur gaat om 12:30 uur. De laatste bus terug gaat om  17:00 uur. Kosten enkele reis – $2 p.p.

HIKEN – een 4-uur durende wandeling van Badaling North naar Watch Tower 1

MUTIANYU

Mutianyu ligt verder weg dan Badaling, maar is ook volledig gerestaureerd en uitgerust met kabelbanen. Daarnaast kun je hier met een rodelbaan naar beneden 😉 Dit is het gedeelte dat wij hebben bezocht. Het is hier een stuk rustiger, hoewel je zeker niet de enige zal zijn.

 • Voordeel – makkelijk bereikbaar vanuit Beijing, heeft een kabelbaan én rodelbaan, is gerestaureerd
 • Nadeel – verder weg
Hoe kom je er?

Om bij Mutianyu te komen moet je twee bussen nemen. Neem bij Dongzhimen Bus Station de Express bus 916 naar Huairou Beidajie, waar je vervolgens overstapt op de bus H23, H24, H35 of H36 richting de Mutianyu rotonde. Kosten enkele reis – $3 p.p.

HIKEN – een 3 tot 4-uur durende wandeling van Mutianyu naar Jiankou

*tekst loopt door onder foto’s

Chinese Muur
Chinese Muur

Het deel van de muur bij Mutianyu

Chinese Muur

Het deel van de muur bij Mutianyu

Chinese Muur
HUANGHUA

Dit deel van de Chinese Muur wordt niet vaak bezocht door toeristen. Dit is een van de weinige gebieden waar de Chinese Muur bij/in het water ligt (mooie foto-alert!). Officieel is het niet toegankelijk voor het publiek, maar er wordt niet op gecontroleerd. Het is ook niet gerestaureerd en het kan onveilig zijn in slechte weersomstandigheden.

 • Voordelen – nauwelijks toeristen, uitzicht op het meer
 • Nadelen – afgelegen, officieel niet toegankelijk
Hoe kom je er?

Vanaf het Dongzhimen Bus Station neem je Express Bus 916 naar Huairou Beidajie. Eenmaal daar stap je op bus H21 richting Small West Lake. Kosten enkele reis – $3 p.p.

HIKEN – een pittige wandeling naar Zhuangdaokou

JIANKOU

Dit gedeelte van de muur is niet gerestaureerd, wat zorgt voor een riskante, maar prachtige tocht. Dit is niet de beste optie voor onervaren wandelaars, want de treden zijn pittig en gevaarlijk. Het gedeelte is officieel niet toegankelijk voor publiek en de ingang wordt gecontroleerd door de lokale bevolking. Draag goede schoenen.

 • Voordelen – authentiek, leuk voor avonturiers, rustig
 • Nadelen – officieel niet toegankelijk, lange reis
Hoe kom je er?

De route naar Jiankou is lang. Neem bus 936 vanaf Dongzhimen Wai Station (buiten het Dongzhimen Station) naar Yujiayuan Station. Neem daar bus H25 naar Xizhazi Village (Xizhazi Station) of bus H36 naar Wofo Mountain Villa (Xinying Station). Kosten enkele reis – $4 p.p.

HIKEN – dit deel van de muur is al pittig genoeg 😉

JINSHANLIN

Jinshanling staat bekend om het indrukwekkende landschap, de verschillende wachttorens en vooral om de Great Hiking Route tussen Jinshanling en Gubeikou. De kenmerkende uitkijktorens langs de kronkelende muur lzijn spectaculair om te zien. Het is een ideale plek voor fotografen en wandelaars en het is er rustig!

 • Voordelen – authentiek, rustig, schitterend uitzicht, mooie wandelroute
 • Nadelen – geen
Hoe kom je er?

Er gaat een direct bus om 8:00 uur van Beijing naar het Jinshanling’s Great Wall Ticket Gate. De laatste bus gaat terug om 15:00 uur. Kosten enkele reis – $3 p.p.

HIKEN – hier kun je de bekende Great Hiking Route (Steep climbs to Simatai) lopen. Die gaat van Jinshanling naar Gubeikou (16 km)

Chinese Muur

De muur bij Jinshanlin

Chinese Muur

De muur bij Huanghua Dheng

SIMATAI

Als je zin hebt in een avontuur, is het beter om Simatai te bezoeken. Hier komen bijna geen reizigers en de Chinese Muur is, ondanks dat het niet is gerestaureerd, in goede staat. Je komt er  zelden andere vakantiegangers tegen, maar dat heeft ook een reden. De muur is hier best moeilijk bereikbaar. Ouderen en mensen met een mindere conditie kunnen dit deel beter overslaan.

 • Voordeel – rustig, muur in goede conditie
 • Nadeel – moeilijk bereikbaar, pittig
Hoe kom je er?

Neem Express Bus 980 of 980 vanaf Dongzhimen Transit Station naar Miyun Bus Station en stap over op bus Mi 37, Mi 50 of Mi 51 naar Simatai Village Station. Loop vervolgens naar de ingang van Gubei Water Town, Kosten enkele reis – $3 p.p.

TIP ♥ – entree is 40 yuan p.p

Beste tijd om de muur te bezoeken

Over het algemeen maakt het qua weer niet veel uit wanneer de muur bezoekt aangezien elk seizoen een ander landschap met zich meebrengt. Wat wel wel aanrader is om de Chinese Muur te vermijden tijdens het weekend of lange vakanties. In het weekend trekken veel Chinezen naar de muur, en dat zijn er nogal wat.

Weer

Wat het weer betreft zijn de maanden juni, juli en augustus het beste. Het nadeel is dat het dan ontzettend druk is. Zeker bij Badaling. Veel landen vieren vakantie in deze maand en ook Chinezen trekken er op uit. Je loopt soms letterlijk schouder aan schouder wat een bezoek niet echt prettig maakt.

Drukte

Wat dat betreft zijn de maanden september tot en met november betere maanden. Het is dan iets minder heet dan in de zomermaanden. Hoewel winters in China verschrikkelijk koud kunnen zijn, is de meer in de sneeuw wel heel spectaculair.

TIP ♥ – als het kan zorg dan dat je rond 7:00 – 8:00 uur bij de muur bent. De meeste tourbedrijven komen bij de muur tussen 10:00 en 11:00 uur.

FEITJE – wist je dat er per jaar ruim 10.000.000 (!) toeristen naar de muur komen.

Chinese Muur

De muur in de sneeuw

Tour of geen tour

Een tour boeken of zelf gaan heeft beide z’n voor- en nadelen. Wat je kiest is aan jezelf, maar wij hebben kort de belangrijkste voor- en nadelen van een georganiseerde tour en van zelf naar de Chinese Muur reizen op een rij gezet.

Tour boeken

Een tour boeken is de makkelijkste manier om bij de muur te komen. De meeste tours zijn te boeken in Beijing. Je kunt daarmee alle kanten op. Je kunt tours boeken van een paar uur tot een paar dagen en richting allerlei delen van de muur; Dit zijn de voor- en nadelen.

 • Voordelen – makkelijk, een gids (die meer info kan geven), zeker van een goed deel van de muur
 • Nadelen – duur, tijdsgebonden, druk, geen vrij keuze

TIP ♥ – de meeste accommodatie Beijing bieden dagtochten voor gasten. Het is een eenvoudige, betaalbare tour en vervoer en een Engelssprekende gids. Soms bezoek je nog highlights in Beijing. Tours beginnen bij $150 p.p

Zelf gaan

Wij zijn er voorstander voor om zelf te gaan. Zeker delen van de muur als Badaling (wel erg druk), Mutianyu en Jinshaling zijn op eigen gelegenheid prima te bezoeken mits je zelf alles uit wil zoeken. De belangrijkste voor- en nadelen zijn;

 • Voordelen – vrijheid, niet tijdsgebonden, je kan alle kanten op, goedkoop
 • Nadelen – risico op verkeerde plekken, weinig tot geen info ter plekke, zelf alles uitzoeken

Beijing Layover Tour

Wil je graag de Chinese Muur bezoeken, maar ben je alleen voor een tussenstop in Beijing? Dat is er hoop! Elke dag biedt Beijing Layover Tour privé- en kleine groepstours bij het Mutianyu gedeelte van de Chinese Muur, varierend van 4 tot 5 uur lang. Je wordt bij aankomst opgehaald door een gids en teruggebracht naar de luchthaven. Deze tours beginnen bij $90 voor een groepstour.

Kamperen bij de muur

Ja je leest het goed! Je kan slapen op of naast de Chinese Muur! Als je iets onvergetelijks wil doen dan moet je dit zeker eens proberen want wie kan nou zeggen dat hij op de Chinese Muur heeft geslapen? Het is een unieke ervaring en zeker leuk om te doen!

Waar slapen?

Je hebt de mogelijkheid om te kamperen bij de Gubeikou of in het lokale dorp Jinshanling. De tour omvat alle kampeeruitrusting (tenten, slaapzakken, verse koffie en een stevig ontbijt). Het enige wat jij hoeft te doen is te genieten van het uitzicht en ’s ochtends wakker worden om de  zon op te zien komen over de Chinese Muur.

TIP ♥ – een overnachting op de muur begint bij zo’n $200 p.p. (tour 2 dagen)

Wat wij vinden:
 • 8.9/10
  Azië Expert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

De Chinese Muur is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van China. Het immense bouwwerk, een van ’s werelds meest indrukwekkende – door de mens gemaakte bezienswaardigheden – slingert met een lengte van meer dan 20.000 (!) kilometer dwars door China. Maar hoe bezoek je de muur nu eigenlijk? In deze blog vertellen wij hoe je de Chinese Muur het beste kunt bezoeken.

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.