6 tips om goedkoper te slapen

Ik heb ooit ergens gelezen dat als je 90 jaar wordt, je daar 32 jaar van slapend doorbrengt! We slapen dus eenderde van ons leven. Overigens ken ik ook mensen die dat gemiddelde ver overstijgen, maar dat is een ander verhaal. Op reis zal dat niet veel anders zijn. Ook daar moet je slapen. En ongeacht je budget, het grootste gedeelte hiervan zal opgaan aan accommodatie.

Goedkoper slapen

Bijna iedereen wil geld besparen op reis. Dat is een van de redenen waarom we op dorms slapen toch? En zoals ik eerder al vertelde ben ik zeker geen fan (meer) van dormitories. Maar als je niet op dorms wil of kan slapen kom je toch al snel uit bij privekamers in hostels of hotels. En een privekamer kost in Azië toch al snel €15 tot €20 per nacht. Gelukkig hebben een paar slimme mensen daar wat op verzonnen. Vandaag delen we 5 tips!

Zo kun je ook geld besparen, maar dat bedoelen we niet.

1. Slaaptrein/bus

In Nederland vallen mensen wel eens in slaap in de bus, en die zijn nou niet bepaald voor slapen gebouwd. De nachttreinen- en bussen in Azië des te meer. Stoelen die helemaal plat kunnen of echte bedden in bussen zijn geen uitzondering. En in treinen heb je vaak je eigen wagon met bed. Als je geld wilt besparen is het zeker geen slecht idee om een nachtbus of trein te boeken.

Vaak moet je toch al van A naar B en als je in de nacht rijdt bespaar je kosten voor accommodatie. Enige nadeel is dat je weinig van de omgeving ziet in het donker. Daarnaast hebben sommige buschauffeurs hebben een nogal ruige rijstijl waardoor het slapen meer lijkt op schoonspringen voor gevorderde.

2. Boek voor langer dan 1 nacht

Wij boeken altijd de eerste nacht, en vaak maar één nacht. Dat heeft ook maar één reden; dat we niet na een lange vlucht met onze tassen hoeven te sjouwen op zoek naar accommodatie. Maar als we dan eenmaal bijgekomen zijn gaan we rustig op zoek naar iets anders, of misschien blijven we wel als het gezellig is.

Vaak helpt het dan om voor meer dan één nacht te reserveren. Veel accommodaties bieden hebben de beste deals wanneer je langer dan één nacht verblijft. Als je langer blijft kun je ook meer afdingen. Dus als je zeker weet dat je ergens meer dan één nacht blijft is het zeker de moeite waard om voor meerdere nachten te reserveren. Zeker in het laagseizoen.

TIP – als je niet reserveert via internet kun je makkelijk(er) afdingen op de prijs per nacht.

Zo kun je ook geld besparen, maar dat bedoelen we niet.

3. Check altijd de website

Als je een boekingswebsite gebruikt is het handig om ook even de prijs op de website van de accommodatie zelf te controleren voordat je boekt. Soms heeft de accommodatie (vooral de grotere ketens) kortingen van 10% of 15% procent als je 21 dagen van tevoren reserveert.

Die kortingen staan vaak niet op boekingswebsite vermeld waardoor je soms mooie kortingen mis loopt.

4. Skip het ontbijt

Ik hoor je denken; ‘wat heeft het overslaan van je ontbijt te maken met goedkoper slapen?’. Dat dachten wij ook. Maar TripAdvisor heeft ooit een studie gedaan naar de prijzen van ontbijt in hotels en hostels tegen de prijs voor een ontbijtje in een lokaal restaurant.

Het bleek dat voor de meeste bestemmingen de ontbijtservice van de accommodatie duurder was dan die van de lokale restaurantjes. Dus, mocht je accommodatie niet inclusief ontbijt zijn, kies dan voor een ontbijtje in een restaurant in de buurt. Dit bespaart je niet alleen geld, het is waarschijnlijk nog lekkerder ook.

Op een klein marktje haal je vaak heerlijk eten.

5. Gebruik kortingen

Nederlanders zijn gek op kortingen! En er zijn nogal wat websites waar je flinke korting kunt pakken op je overnachtingskosten. Websites als Hostelworld en Booking.com doen best vaak aan leuke deals waardoor je zomaar 10% korting te pakken hebt op je accommodatie. Vaak krijg je de korting in een actiecode, soms moet je je aanmelden bij een site. Feit is dat het vaak om kortingen gaat van 30% of een x-bedrag. Ideaal als je je eerste nacht wil boeken bij aankomst! Op Deals.be vind je al dit soort acties bij elkaar en dat is toch handig om in de gaten te houden!

6. Verblijf dicht bij het centrum

Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het heeft weinig zin accommodatie te boeken als het mijlenver buiten de stad ligt en je dus extra transportkosten moet betalen. Als je in het centrum, of binnen loopafstand van het centrum blijft, zijn er vaak veel dingen binnen loopafstand. Je bent sneller bij het openbaar vervoer, lokale bezienswaardigheden, winkels, een park en de mogelijkheid om uit te gaan.

De prijzen voor accommodatie zijn waarschijnlijk wel iets hoger, maar niet hoger dan de extra transportkosten die je kwijt bent om elke keer naar het centrum te moeten (wij spreken uit ervaring).

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.